+90 212 474 87 48
blog img

Silikon Kalıplama için Vakumlu Döküm Nasıl Yapılır?

Silikon Kalıplama (vacuum casting) veya vakumlu çoğaltmada (kopyalama) ilk adım bir silikon/poliüretan kalıp elde etmektir. Bunun için 3D baskı, stereolitografi veya CNC işleme ile ana model (master model) üretilir. Bu kalıp, nihai malzemeye en yakın ya da bire bir birkaç düzine parça elde etmeyi mümkün kılar ve ön seri için Silikon Kalıplama‘dan çıkan vakumlu dökümün mükemmel olmasını sağlar.

Vakumlu Döküm veya Çoğaltma Prensibi

Silikon Kalıplama, Vakumlu döküm işlemi, bir tür düşük basınçlı vakumlu enjeksiyon üretimidir. Önceden hazırlanmış bir silikon ya da poliüretan kalıbın içine malzeme dökümünün gerçekleşmesini anlamına gelir. Vakumlu döküm tekniği, tek bir kalıptan çok sayıda parça elde etmeyi mümkün kılar. Bu nedenle, vakumlu döküm önemli ölçüde çok uygun bir bütçe ve sıfır yanılma ile sonuçlanır. Bununla birlikte, bir kalıp sınırlı sayıda kullanılabilir. Bu kalıbın kalitesine ve parçaların geometrisine bağlıdır, kalıp ve parça geometrisi ne kadar iyi ise vakumlu döküm parça sayınız yükselecektir. Son olarak, vakum döküm makinesinin kullanımı, malzemeden havanın, yani hava kabarcıklarının uzaklaştırılmasını ve parçaları kırılgan hale getirecek hava kabarcıklarının oluşumunu önler.

Vakumlu Döküm İşlemi

İlk adımda, kalıbı elde etmek için silikon ya da poliüretan kalıp malzemesinin içine döküldüğü bir master model üretilir. İkinci aşamada, bu kalıptan istenen parçaları elde etmek için özel bir Vakumlu Döküm Makinesi vasıtasıyla poliüretan reçineler kullanılarak doldurulur.

Bu aşamada en önemli konu kullanacağınız hızlı prototipleme için vakumlu döküm reçinesi olacaktır. Örneğin Otomotiv, Havacılık ya da Savunma Sanayine özel bir vakumlu döküm parçası üretecekseniz; ABS, PP, PA6,6, PPS, PEEK benzeri fonksiyonel ürünlerin ve teknik parçalar için formüle edilmiş, 150°C ısı dayanımına sahip ya da kendinden sönme özelliği olan vakumlu döküm için özel olarak hazırlanmış poliüretan reçinelere ihtiyacınız olacaktır. Yahut, gıda teması olacak bir kahve makinesi prototipi için, yine özel olarak formüle edilmiş, gıda uyumlu (Food Contact) vakumlu döküm poliüretan reçinesine ihtiyacınız olacaktır.

Tüm Silikon Kalıplama ve RIM Kalıplama reçinelerini bir araya getirdiğimiz www.silikonkaliplama.net adresini ziyaret edebilirsiniz.